Wednesday 18 March 2009

Jourhavande frukostfixare

Strax före jul såg jag en firmabil på stan, en sån där med företagsnamnet skrivet på. Den här ståtade dock inte med namn som "CopyColor" eller "Novak & Söner Byggfirma" utan "Náhradní manžel", vilket kan översättas ungefär som "Jourhavande make". Genast sattes fantasin i rörelse. Tänk att kunna hyra in en äkta man för en bestämd period, och sen skicka hem honom mot faktura när man fått nog! Det skulle nog kunna funka även i andra länder.

Den typiskt tjeckiska äkta mannen tenderar att vara i fyrtioårsåldern, med begynnande ölkagge och mobiltelefonen i ett läderfodral i bältet. Jobbar han på kontor har han kanske mobilen i fickan, men hyser å andra sidan en förkärlek för skjortor i den olyckliga nyans som ligger någonstans mellan laxrosa och orange. Vilken variant det än rör sig om så gillar han öl och heter antagligen Jirka, Petr, Honza eller Tomáš. Den lite äldre generationen kan heta Jaroslav, Miroslav, Ladislav eller Bohumil.
Häromdagen nämnde jag detta (bilen med texten alltså) för mina kollegor, och fick veta att detta är en ganska känd firma som snarast skulle kallas "Ställföreträdande make" på svenska och som riktar sig till ensamstående kvinnor. För 300 Kc i timmen kommer en karl och borrar i väggar, målar staket eller byter proppar, allt efter behov. Om de städar, veckohandlar och fixar frukost på sängen också framgick inte, men eftersom det handlar om en ställföreträdande tjeckisk make gör de med största sannolikhet INTE det.

M. är tackochlov väldigt atypisk, som det heter på tjeckiska.

No comments:

Post a Comment