Sunday, 27 June 2010

Välj inte dom, välj oss

För ganska exakt en månad sen var det parlamentsval i Tjeckien, och imorgon ska den nya regeringen presenteras. Vän av ordning kan tycka att det är ganska lång tid för regeringsbildning, men kom då ihåg hur det gick till förra gången.

De flesta andra demokratier har liksom redan från början kört med ojämnt antal platser i parlamentet, men i Tjeckiens sněmovna finns det 200 platser. Vid valen 2006 blev det exakt jämnt mellan blocken, och eftersom inget parti hade egen majoritet och ingen ville bilda koalition med kommunisterna, krävdes månader av politisk kohandel, intriger och mutförsök innan Mirek Topolánek till slut, efter ett halvår, kunde presentera sin höger-mitt-koalition. (Det var f.ö. den regeringen som fälldes genom ett misstroendevotum mitt under Tjeckiens EU-ordförandeskap våren 2009, men det utgör en alldeles egen politisk praktvurpa och hör inte hit.)

För övrigt häpnade man som svensk statsvetare över kampanjen som föregick valet. ODS (motsvarande Moderaterna) huvudsakliga budskap till väljarna var att de i alla fall INTE skulle rösta på Socialdemokraternas ledare Jiří Paroubek. Helst inte på Socialdemokraterna alls förstås, men framför allt inte på Paroubek. Enorma reklamtavlor (se bild ovan) visade ODS-ledaren Petr Nečas, rosenkindad och leende, bredvid en sällsynt osmickrande bild av Paroubek med texten "Er röst avgör!"

Socialdemokraterna å sin sida hamrade mest in budskapet om hur mycket folk skulle få betala om de röstade på högerblocket: skolavgifter, patientavgifter, tandvård, osv. (För ett par år sedan infördes en avgift på 30 CZK, ca 12 SEK, för läkarbesök som tidigare varit gratis. Tjeckerna, som var vana att kunna springa till doktorn stup i kvarten och hade högst sjukfrånvaro i hela EU, grumsade en hel del förstås.)
Paj- och smutskastning var alltså bara förnamnet på den här valkampanjen och åtminstone jag tröttnade tämligen snart och tyckte det var rätt skönt när det hela var över.

Vasa? Själva valresultatet? Det kan man läsa om här.ODS tackar invånarna i Prag 2 för stödet

No comments:

Post a comment