Thursday, 19 August 2010

Blott Sverige svenska blanketter har

Detta är sedan tre veckor tillbaka inte längre en svensk penna i Prag, utan en svensk penna hemflyttad till Sverige. Bloggen får dock fortsätta heta som den gör tills jag hittat på något bättre.

M. och jag har alltså flyttat till Sverige, med allt vad det innebär. Jag hade nästan glömt hur det var, men nu minns jag. Ordning och reda, Storebror ser dig. Jag har fått mer post de senaste veckorna än under mina sex år i Prag tillsammans, tror jag. Brevskörden - bara fönsterkuvert - är resultatet av diverse besök på så skilda institutioner som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Expert och The Phone House, för att nämna några.

Jag har också fyllt i fler blanketter än någonsin förut, vilket efter en vistelse i byråkratins Mecca är en viss bedrift. Startar man upp ett nytt liv i Sverige tillsammans med en utländsk partner, och dessutom är arbetslös, bör man t ex fylla i följande papper:

Anmälan till Arbetsförmedlingen
Anmälan till a-kassa
Ansökan om svenskt personnummer för EU-medborgare
Ansökan om a-kassedispens för deltidsstudier (jag är fräck nog att vilja kompetensutveckla mig nu när jag ändå inte har något jobb)
Avtal om mobilabonnemang
Avtal om mobilförsäkring
Avtal för internetabonnemang

(Samtliga börjar på A dessutom, mystiskt. Ligger det månne en dold agenda bakom?)

Att byråkratins kvarnar dock mal aningen fortare i Sverige än i Tjeckien är tydligt. Bara några dagar efter att M. ansökt om svenskt personnummer damp det ned ett besked om att Tele2 begärt kreditupplysning om mig (helt i sin ordning, de vill förstås försäkra sig om att jag kan betala deras fakturor). Kreditupplysningen upplyste emellertid inte bara om min finansiella status, utan även om civilstånd. "Gift 2008-08-08 med M.N., personnummer xxxx..." Det var ju bra att Tele2 fick besked om M:s nya personnummer innan han hunnit få det själv, men man känner sig onekligen lite påpassad...

Å andra sidan LER de anställda på ovan nämnda myndigheter när man kommer dit, och oftast behöver man inte ens gå dit personligen utan kan sköta sina ärenden via telefon eller internet. Utan miljoner stämplar, ändlösa köer och genomsura kärringar bakom varenda disk. DET har jag längat efter länge.

1 comment:

 1. Hej,

  Är du i någon form av ekonomiska svårigheter? Behöver du ett lån till
  rensa dina skulder? Är du en affärsman eller kvinna som har för avsikt att expandera
  hans eller hennes företag? Vi erbjuder lån på alla typer av individer, företag och
  samarbeta organ som är i behov av ett lån till låg ränta på
  3% Kontakta oss idag för en äkta lån via e-post:
  royalsilverloanservices@gmail.com

  LÅNE ANSÖKAN

  Sökande Namn:
  Land:
  Yrke:
  Kön:
  Syftet med lånet:
  Ålder:
  Telefonnummer:
  Belopp som krävs:
  Lån Varaktighet:
  Månads Inkomst:

  Herr RoyalSilver

  ReplyDelete