Thursday 15 January 2009

Nu är bulgarerna arga igen

Det är intressant med konst. Speciellt om David Černý står bakom den.

I dagens DN står att läsa om den senaste EU-incidenten: Tjeckiens bidrag till utsmyckningen av högkvarteret i Bryssel, en karta över unionen där de enskilda länderna utmärkts med sina, enligt Černý, typiska kännetecken eller nationella särdrag. Frankrike är en enda stor strejk, Sverige kan sammanfattas som JAS Gripen i en IKEAkartong och det insulära Storbritannien är inte med alls (det tyckte jag var det roligaste...) Bulgarien är avbildat med en s.k. orientalisk toalett, dvs ett hål i golvet med två fotplattor på var sida.

Det var väl lite elakt kanske. Och definitivt inte lika fyndigt som flera av de andra. Men man misstänker att problemet egentligen inte ligger där, utan i att det inte var första gången. För ett par år sen lär Bulgariens ambassadör i Tjeckien ha protesterat mot funkbandet J.A.R.:s låt Bulhaři, där bulgarer framställs som gangsters...

Man måste i alla fall säga att premiärminister Topolánek under sina första två veckor som EU-ordförande verkligen lyckats sätta Tjeckien på kartan. Bokstavligen.

No comments:

Post a Comment