Sunday 20 December 2009

I karpens tid

Det knarrar under sulorna. Det är en vinternatt. I ett gathörn under en lyktstolpe dyker en man upp ur skuggorna, iklädd ett blodigt slaktarförkläde. Bakom honom, i ett svart kar, skymtar en mörk massa, som kroppar... Något droppar på stenläggningen.

Ingen fara, det är bara en av Prags karpförsäljare som har satt igång för säsongen. I Tjeckien, liksom i flera andra centraleuropeiska länder, äter man karp på julafton. Den skärs i skivor och paneras och serveras med potatissallad, ofta efter en förrätt i form av fisksoppa. Det verkar dock vara med karpen lite som med lutfisken i Sverige - många äter det för att det hör till och inte för att det är gott. Tvärtom. "Den har en jäkla massa ben och smakar dy", sammanfattade min f.d. kollega J.

Dysmaken hindrar dock inte tusentals tjeckiska familjer från att köpa sig en karp på stan, ta med den hem i en plastpåse och låta den simma i badkaret ett par dagar fram till julafton. Eftersom karpen är en bottenfisk bör den nämligen "sköljas ur" i rent vatten innan man äter den. Man kan naturligtvis få karpen slaktad och urtagen på plats när man köper den. Men i synnerhet familjer med barn har alltså ett extra husdjur i badrummet dagarna innan jul.

Barnen tar hand om karpen, matar den, håller den sällskap och i vissa särskilt ömmande fall görs en utflykt på julaftons förmiddag, då far tar med barnen och karpen till floden (eller annat närbeläget vattendrag) för att släppa ut fisken i frihet igen. Under tiden slår mor ihjäl och tillagar en annan karp hemma i köket. Lurigt.

Det är dock inte alla karpar som kommer så långt som till bordet (eller floden heller för den delen). När M var liten tyckte han och hans bror ett år att det var synd om fisken som hade det så kallt i vattnet. De fyllde på med hett vatten, vilket inte var så lyckat för karpen. På morgonen hade den vänt magen i vädret. Min f.d. chef berättade att hon som barn generöst blandade apelsinjuice i badkarsvattnet, för att karpen skulle få ta del av julstämningen. Resultatet var tyvärr detsamma som ovan.

Vissa karpar tar saken i egna fenor och gör djärva flyktförsök. Hemma hos M (återigen) var det under flera år hans bror som hade ansvar för själva avlivandet (vid det här laget var de gamla nog att ha lämnat husdjursstadiet och hade en mer kallsinnig syn på karpen i badkaret). Han plockade således upp fisken ur vattnet och satte kurs mot köket. Plötsligt slet sig karpen lös och kastade sig ut på hallgolvet, med sikte på ytterdörren och friheten. Familjen hann dock upp den och fångade den innan den fick upp dörren och hann ut i trapphuset. Men det var ju ett tappert försök.

No comments:

Post a Comment