Sunday 21 February 2010

Novaja semlja

I veckan inföll fettisdagen, då svenskar i exil går och glor längtansfyllt i utländska konditorifönster där semlorna lyser med sin frånvaro. Inte bara semlorna förresten - ska man baka dem själv får man finkamma hela stan efter mandelmassa och kardemumma. Tjeckerna är sorgligt ointresserade av svenska helgmatskryddor - de tycker att t ex kardemumma, saffran och ingefära hör hemma i det asiatiska köket. Så befängt!

Precis som med falukorv, Turkisk Peppar och hudkrämen HTH krävs det således specialimport från fäderneslandet. I år ordnades mandelmasseimporten av snälla L. som mycket lägligt skulle till Göteborg (kardemumma hade jag sen förra året).

I förmiddags bakades alltså en halv sats semlor, till att börja med. Tidigare har de nämligen inte blivit lyckade - antingen för torra eller bara allmänt tråkiga. Jag vet inte vad jag gjorde rätt den här gången, men bra blev de. Dessutom undvek jag misstaget från 2007 års omgång och köpte riktigt vispgrädde istället för den i sprayform. Med spraygrädde blir semlorna visserligen konditorisnygga men faller ihop på två minuter.
Och har man sett på tusan - de blev som de skulle! M. var så imponerad (han har lojalt tryckt i sig försöken från tidigare år) att han prompt ville fota mästerverket. Så Pet'ulka proudly presents - egenhändig söndagssemla!

För övrigt kallas fastlagstiden masopust på tjeckiska och firas med lokala karnevaler och allmän yra, trots att antalet fastande katoliker numera lär vara i stort sett lika med noll. Det är på något sätt så typiskt de rationella tjeckerna att vara den mest ateistiska nationen i Europa och samtidigt plocka de bästa russinen ur den religiösa kakan.

2 comments:

  1. Wow. Den ser jättefin ut! Jag är djupt imponerad. Vi firade fettisdagen med en magsjuk 1,5 åring.

    /Marie-Louise

    ReplyDelete
  2. Det går också bra! Det är bara lite mindre festligt. Hoppas lilla A. är bättre nu!

    ReplyDelete